Cykler til børnOm cykling

Hvordan finder man størrelse på børnecykel?

4/5 - (2 votes)

Skal dit barn have ny cykel, og er du i tvivl om, hvilken størrelse du skal vælge? I denne artikel får du nogle tips til at finde den rigtige størrelse.

Langt de fleste tager udgangspunkt i barnets alder, når de skal vælge den rigtige størrelse børnecykel. F.eks. siger man, at et barn i 3 – 6 års alderen passer til en 16″ tommer cykel og her nederst på siden finder du også en størrelsestabel, der netop bekræfter dette.

Illustration der viser højde og skridtlængde på et barnMål barnets højde og skridtlængde

I mange tilfælde er alderen tilstrækkelig. Men i din søgen efter den rigtige størrelse på børnecykel bør du faktisk også tage udgangspunkt i barnets højde og skridtlængde. Det er ikke alle børn, som er aldersvarende – nogle børn er større eller mindre end deres alder.

Sadlens højde er vigtig for barnets balance og kontrol med cyklen – og i særdeleshed mens det stadig er i proces med at lære at cykle. Skridtlængden er derfor både vigtig, når du skal købe en ny cykel, men også når du skal indstille højden på din cykel.

Når du har skrditlængden fx. 50 cm, har du dermed også sadelhøjden, som du kan matche den op med den cykel, som du har kig på. Det er en god idé at sikre dig at cyklen kan justeres til denne højde, selvfølgelig.

Hvorfor er den rigtige sadelhøjde vigtig?

Målet er, at barnet kan sidde komfortabelt på sadlen og nå jorden med tæerne og det forreste af foden. Har barnet ikke kontrol over cyklen, kan det resultere i uheld, styrt og at det mister motivationen og hele oplevelsen af at mestre at cykle.  Læs også artiklen ‘Sådan lærte Eskild at cykle’

En sadel som enten sidder alt for højt eller for lavt kan også være ubehagelig at cykle med for barnet. Personligt checker jeg jævnligt højden på mine børns sadel – i sær de 2 mindste, da de stadigvæk vokser en del og er i proces med at lære at cykle.

Sådan finder du skridtlængden:

  1. Dit barn skal stå uden sko på et fladt underlag
  2. Mål den indvendige afstand fra jorden til skridtet (Afrund til nærmeste heltal i centimeter)
  3. Nu kan du justere sadlens højde. (Fra jorden til oversiden af sadlen)
  4. Lad barnet tage en tur på cyklen, og bemærk om hun kan nå jorden med tæerne og det forreste af foden. Læg også mærke til, hvordan hun sidder på sadlen.
  5. Gentag evt. de første 4 trin.

Sådan finder du størrelsen på stellet

I modsætning til voksencykler er det ikke cykelstellets størrelse, men hjulets diameter, som angiver størrelsen på en børnecykel. Børne og juniorcykler angives fra 12 og til 26 tommer. Hvor de mindste 12″ er til de 2,5 – 4 årige og 26″ cyklen er til de 10 – 13 årige.

Er du forvirret? Tag f.eks. 16 tommer cyklen. Her hjuldiameteren 16 x 2,54 centimeter som er en tomme. Når forståelsen er på plads, så er det faktisk ikke så svært.

Bemærk, at størrelsen og selve tallet, kan være lidt svært at finde på cyklen. Nogle producenter er god til at skrive 16″ på stellet – hvis du ikke kan finde det, så skal du kigge efter tallet på siden af dækket.

Barnets højde Cyklens hjulstørrelse Barnets alder
88 – 110 cm 12″ 2 – 4 år
108 – 125 cm 16″ 3 – 6 år
110 – 125 cm 18″ 5 – 7 år
120 – 142 cm 20″ 6 – 8 år

Læs mere om at lære at cykle hos cykelistforbundet.dk

Seneste artikler og guides