Cykler til børnOm cykling

Guide: Mountainbike og børn – sådan får I en god tur i skoven

3.7/5 - (3 votes)

Overvejer du at introducere dit barn for mountainbike og tænker du, at det kunne være sjovt at cykle sammen? I denne artikel får du nogle tips til, hvad du kan gøre for at få en vellykket oplevelse med børn på mountainbike i skoven.

Mountainbike har de seneste år fået godt fat i os danskere – især os voksne. Det er helt naturligt, at mange af os gerne vil dele vores oplevelser og den friske luft sammen med vores børn.

Men det er ikke alle, som lykkes lige godt med at få børnene med, og nogle gange går det helt skævt – så skævt, at vi helt dropper det. Tro mig, jeg har stået med et barn, som pure nægtede at tage en cykeltur med far i skoven.

Bare rolig der er håb, og hvis du lige forbereder dig lidt, så kan det gå hen og blive en rigtig god tur. Her får du lidt insider tips til, hvordan du kan gøre turen i skoven på mountainbike god for dig og dine børn.

1. Mountainbike skal være sjovt

De første ture i skoven handler om at få en god oplevelse. Det er vigtigt at komme godt fra start.

Vi forældre ved tit, hvad der er det bedste for vores børn. Men når det kommer mountainbike, så er det vigtigt, at det også foregår på deres præmisser. Børn vil gerne lege, og det skal de have lov til. Derfor er det vigtigt, at du får dine forventninger ned i børnehøjde.

Vent med at fokusere på, hvor langt I skal køre og på hvilket spor. Fokusér i stedet på, hvad der interesserer dit barn og grib den interesse, der er. Husk – det skal være sjovt!

Børn og gravelcykling? Læs mere om hvad gravelcykling er her

 

3 mountainbikes til børn

Cube Acid 240 Desert - Børnecykel - 2023, Cube

DKK 4.495,00
Se mere
cykelshoppen.dk

Description

Ny, sej børnecykel fra Cube Cube Acid 240 er en lækker 24" med en masse smarte detaljer og i en rigtig god kvalitet. Børnecyklen er designet med et fokus på børnekroppen og er derfor let at styre for barnet og giver en god og korrekt siddestilling. Cube Acid 240 er udstyret med 7 udvendige...

Scott Contessa 26" disc 2022, Scott

Se mere
cykelexperten.dk

Description

Ægte mountainbikes til børn - ikke bare "børne cykler". Unikke cykler designet til de hurtige unge - med stærke specifikationer som måler sig med de voksnes! Produceres i tre størrelser. Dette er en hardtail begynder MTB til enhver knægt eller tøs, der nogensinde har drømt om at være lynhurtig på...

Cube Acid 240 Disc 24" Black - Børnecykel - 2023, Cube

DKK 4.795,00
Se mere
cykelshoppen.dk

Description

Smart 24” børnecykel med skivebremser og 7 gear Denne cykel er perfekt til de 7-11 årige. Cube laver nogle smarte børnecykler i et holdbart aluminiumsstel, med nogle rigtig gode komponenter. Cyklen kommer med hele 7 udvendige Shimano gear, så der er et gear til enhver udfordring på vejen. Cube...

Kom godt fra start

Gør turen overskuelig. Børn har brug for at vide, hvor længe I skal være væk, og hvad I skal lave. Det kan i mange tilfælde være en god idé annoncere turen allerede nogle dage i forvejen.

Inddrag dit barn i forberedelserne og gør noget særligt ud af det. Mange børn elsker at være med til at planlægge, og sammen kan I skabe en god stemning omkring jeres tur.

Fyld drikkedunkene med energidrik, tag en cykeltrøje på eller tænd cykelcomputeren, så I kan tælle kilometer. Det er sejt.

Hvor skal I køre hen?

Start med at udvælge en nem rute med nogle sjove elementer – små hop eller flowspor – som dit barn kan få nogle gode oplevelser på. Ruten må gerne være så kort, at den kan gentages.

Husk at holde nogle pauser og få noget at drikke. En chokoladebar eller noget frugt er et hit

Et barn på en mountainbike
Mountainbike og børn er hit – når det fungerer! Hvis turen skal være sjov, er det vigtigt, at det også foregår på dit barns præmisser. Husk at børn kan lide at lege – og det skal der være plads til.

Sørg for at cyklen fungerer

Sørg for at mountainbiken fungerer som den skal, og at størrelsen passer til dit barn. Læs mere om hvordan man finder den rigtige cykelstørrelse.

Kan du huske første gang du selv kørte mtb? Sikkert ikke. Det kan være hårdt at cykle i terrænet, når man f.eks. er 9 år, og det er ikke alle som har nemt ved at styre en mountainbike. Sørg derfor at dit barn er bekendt med at gearskifte, svingteknik og bremser.

Læs hvordan du finder den rigtige mountainbike her på sitet

Hvis både du og dit barn er helt uerfarne på mountainbike, kan det være en god idé at deltage i et introduktionskursus i den lokale mtb-klub. Det er sjovt og en god måde at lære andre børn og voksne at kende.

Du kan også være heldig at finde en gruppe eller et lokalt fællesskab på facebook omkring børn og mountainbike.

Se mountainbikes til børn hos Cykelexperten.dk

2. Hvornår tage sine børn med på mountainbike?

Grundlæggende kan man sige, at når barnet kan cykle og håndtere en cykel nogenlunde, kan det i teorien cykle mountainbike. Altså omkring i 5-6 års alderen.

Der findes forældre, som allerede tager deres barn med i skoven, når det er 3-4 år for at introducere det til skovstier og nogle af de sjove elementer af sporet, som det kan overkomme på sin løbe- eller juniorcykel. Jeg ser normalt, at børn tager med mor og far på mountainbike i skoven når de er omkring 7 – 9 års alderen.

Mountainbike stiller krav til barnets fysiske formåen. Derfor er det som tidligere nævnt i denne artikel en fordel at have gearskifte, sving- og bremseteknik på plads. Tilpas altid mountainbike-turen til det niveau dit barn befinder sig på.

Det er også forskelligt, hvor længe barnet kan koncentrere sig og bevare interessen for mtb. Generelt har mindre børn svært ved at koncentrere sig om en aktivitet i længere tid.

De har heller ikke lært at økonomisere deres kræfter, og man ser tit en tendens til, at de brænder al krudtet af på én gang. Det kræver derfor nogle indlagte pauser.

Dreng på mountainbike
En glad dreng på mountainbikesporet. Man kan sagtens cykle i skoven uden at være iført stram lycra. 

3. Hvordan skaber man motivation og holder den?

Er dit barn motiveret for at skulle en tur i skoven med dig på mtb?

Børn motiveres af mange ting. Det kan være en video om mtb på Youtube, nabodrengens mountainbike med cykelcomputer og kilometertæller eller kammeraternes nye interesse for mtb nede i skolen.

Hvis dit barn er motiveret, er det som forælder et godt udgangspunkt at ride videre på bølgen og dyrke den motivation og interesse.

En sej cykelhjelm, en flot cykeltrøje eller en cykelcomputer som viser kilometerne, kan også motivere. Det er måske ikke så politisk korrekt og kan ende i, at barnet får et overfladisk forhold til cykelgrej. Se også artiklen “Cykeltøj til børn” her på sitet.

Hvis motivationen mangler

Hvis dit barn ikke er motiveret, må du være kreativ. Findes der mon en måde, du kan få skabt noget motivation, leg eller måske lidt belønning i jeres tur?

Kunne det tænkes, at I kunne tage andre børn med?

Det skaber ofte en god dynamik. Far-søn-tid kan være godt, men det er ikke altid, det fungerer optimalt, hvis sønnen synes det er for hårdt og far bare synes, det går for langsomt.

Nogle forældre vælger at melde deres barn på et børnehold i den lokale mtb-klub. Her er fordelen, at det ikke bliver på forældrene, som skal slås med forventninger og motivation, men i stedet en træner, som har erfaring med børn og mtb.

Hvis du er heldig kan du som forælder ofte få lov til at køre med på turen og lure lidt trick af til næste gang I skal i skoven – bare dit barn og dig.

4. Behøver mit barn en mountainbike?

Man kan godt cykle i skoven på skovstier og lette spor på en almindelig børnecykel. Det vigtigste er at cyklen fungerer, og at størrelsen passer.

Nogle børnecykler ligner en mountainbike og har et ”offroad”, men er lavet til at køre på asfalt.

En rigtig mountainbike er designet specifikt til terrænet. Den er udstyret til at kunne håndtere bump, rødder og løs jord – samt kraftige dæk med knopper.

Hvis dit barn skal cykle på regulære mountainbikespor og være i stand til at forcere forhindringer, bør det have en mountainbike med affjedrende forgaffel og gearing med lave gear. Se børne mountainbikes til piger og drenge hos cykler.dk

Det kan være svært at finde en decideret mountainbike i 5-6 års alderen. Langt de fleste mountainbikes med udvendige gear og affjedrende forgaffel begynder først oppe ved 20 tommer størrelserne til de 6-8 årige børn.

Find mountainbikedæk i alle størrelser på mountainbikedæk.dk

Seneste artikler og guides