Om cyklingTilbehør og udstyr

Lær at cykle – Sådan lærte Eskild at cykle

2.6/5 - (13 votes)

Skal dit barn i gang med at lære at cykle? I denne artikel kan du læse, hvordan Eskild lærte at cykle ved hjælp af støttehjul.

Eskild lærte at cykle som 4 årig. Det sidste års tid havde han kørt på sin løbecykel, og oparbejdet en god balance og tryghed i trafikken. Nu var det blevet forår, og tiden var blevet moden til, at han skulle lære at cykle med pedaler.

Hans to andre brødre havde ikke lært at cykle med hjælp fra støttehjul. Det var lidt mere ”clean cut” med dem, og som jeg husker det, gik der et par gange før, de knækkede koden.

Læs også artiklen ‘Skubbestang til cyklen – lær dit barn at cykle på en nem måde’

Denne gang havde vi som forældre ikke så travlt, så vi satte et par støttehjul på hans cykel. De var nemme at montere og de kunne give Eskild den nødvendige nødvendige komfort og stabilitet på cyklen. Inden havde set os om, havde støttehjulene siddet på cyklen i et par måneder. Der findes støttehjul til alt fra 10 til 20 tommer cykler.

Se flere støttehjul til børnecykler hos Cykelpartner.dk

Forberedelserne

Efter et par uger hævede jeg støttehjulene ca. 1 centimeter over jorden, så han ikke bare kunne læne sig op af dem. Det så lidt skørt ud i starten. Han brød sig ikke om det, men han vænnede sig hurtigt til det. Det var meningen, at han skulle lære at balancere på cyklen uden hjælp fra støttehjulene – og det lykkedes.

I løbet af de to måneder kørte vi en del rundt i kvarteret. Vi tog forskellige ruter og udvidede ofte med et stop på én af de nærliggende legepladser. Vi lavede også nogle lege, hvor Eskild skulle øve sig i at køre op og ned af fortovet, hvilket trænede ham i at accelerere og vurdere, hvor meget kraft der skulle i pedalerne.

Vi øvede også bremseteknik, så han lærte at forstå at bremsen sidder i pedalerne og ikke i fødderne ligesom på løbecyklen.

Eskild lærer at cykle

Nu var dagen var kommet. Eskild var klar, og han ville han ud og ”cykle som de store drenge”. Det var vores tegn til, at nu skulle støttehjulene af – og det kom de. Der kom luft i dækkene, og han fik cykelhjelmen på.

Billede af kvinde som lærer dreng at cykle
Min hustru holdt ham og gav ham lidt støtte, indtil han efter kort tid kørte fra hende. I løbet af fem minutter cyklede han op og ned ad gaden ved egen hjælp. Fuld af selvtillid. Stadig usikker, men han væltede ikke.

Lær at cykle med støttehjul – opsummeret

Her får du lige artiklens indhold opsummeret. Før du tager støttehjulene af, er det vigtigt at dit barn i forvejen er tryg ved cyklen og lært de mest basale færdigheder med at balancere, accelerere, bremse og stoppe på cyklen. Det er også meget vigtigt, at din egen og dit barns motivation er på plads.

Når dit barn skal lære at cykle uden støttehjul, skal du:

  1. Skabe en god stemning omkring at lære at cykle. Målet er at dit barn skal lære at cykle – og at støttehjulene skal af – før eller siden.
  2. Sikre at cyklen er i orden: Der skal være luft i dækkene og sadlen skal så langt ned, at dit barn kan nå jorden.
  3. Husk selvfølgelig også cykelhjelm og evt. en gul trafikvest, hvis du gerne vil øge dit barns synlighed.
  4. Være klar til at gribe og støtte dit barn i de første pedaltråd – men vær opmærksom på, at det er ham, der skal cykle og drive cyklen frem vha. pedalerne.
  5. Blive ved med at motivere dit barn indtil, det lærer at cykle. Hvis du kan mærke, at det ”ikke bliver i dag” bør du ikke presse alt for hårdt på, men overveje om ikke bare støttehjulene skal på igen indtil, I prøver igen dagen efter. Presser du dit barn, risikerer du at ødelægge cykelglæden – og det vil jo være ærgerligt.
  6. Når dit barn lærer at cykle, skal I fortsætte med at træne og forbedre de rutiner I fik bygget op, da I trænede med støttehjul.

God fornøjelse

Seneste artikler og guides