Mountainbike til børn

Skal dit barn have en mountainbike? Mountainbiken er en alsidig cykel, der klarer sig godt til mange formål – især cykling i terrænet og skoven, som er dens foretrukne. Men mange vælger også en mountainbike som hverdagscykel.

Mountainbike til børn 24 tommer

Velegnet til børn på mellem 7 og 10 år.

Mountainbike til børn 26 tommer

Velegnet til børn på mellem 9 og 14 år.

Hvordan finder du den rigtige mountainbike?

En børnemountainbike er mere end en mountainbike i miniatureudgave

Når dit barn skal i gang med at cykle på mountainbike, er det vigtigt, at han eller hun har en cykel, som både er nem og sjov at cykle på. Derfor er det afgørende, at den mountainbike du vælger, har den rigtige størrelse.

Nogle børnecykler ligner en mountainbike og har et ”off road”, men er lavet til at køre på asfalt.

En rigtig mountainbike er designet specifikt til terrænet. Den er udstyret til at kunne håndtere bump, rødder og løs jord og så har den kraftige dæk med knopper.

Hvis dit barn skal cykle på regulære mountainbikespor og være i stand til at forcere forhindringer, bør det have en mountainbike med affjedrende forgaffel og gearing med lave gear.

Det kan være svært at finde en mountainbike ned til 5-6 års alderen. Langt de fleste mountainbikes med udvendige gear og affjedrende forgaffel begynder først oppe ved 20 tommer størrelserne til de 6-8 årige børn.

Her kan du købe mountainbike til børn på nettet
Mountainbikes til børn – fra 20 til 27,5 tommer
Logo CykelekspertenDanmarks største online udvalg af mountainbikes til børn fra 6 til 16 år

Vælg den rigtige størrelse fra starten

Hvis man uforvarende kommer til at vælge en forkert model, som både er tung og forkert dimensioneret med komponenter beregnet til voksenmodeller, kan du risikere, at dit barn mister glæden ved at køre i skoven.

Mountainbike børnestørrelser
Alder Hjulstørrelse
2-4 år 12”
3-5 år 16” / 18”
6-7 år 20”
7-9 år 24”
10 år og opefter Se tabel herunder

 

Mountainbike juniorstørrelser
Højde Stelstørrelse
135-145 cm Str. 14 – Xtra Small
145-155 cm Str. 16 – Small
155-165 cm Str. 17 – Medium
Over 165 cm Str. 19 – Large

6 ting du skal gå efter

Tre opmærksomhedspunkter man skal holde i mente, når man vælger en mountainbike til børn er:

  • Stelstørrelse
  • Vægt
  • Ergonomi
  • Dæk
  • Gearing
  • Forgaffel

Stel (rammen)

Det første du skal holde dig for øje, er barnets højde, og at du derfor vælger en mountainbike med et korrekt dimensioneret stel. Det er vigtigt, fordi barnet skal altid nemt kunne nå jorden med begge fødder fra cyklen.

Det kan måske være fristende at overveje at anskaffe sig en lidt større model, som dit barn kan vokse sig hen imod, men da kan blive lidt af et sats, da cykelglæden og sikkerheden reduceres betydeligt med en dårlig dimensioneret cykel.

I tilgift til dette vil barnet også skulle kæmpe med en overdimensioneret hjulstørrelse, der yderligere vanskeliggør cyklingen.

Vægt

Det næste punkt du bør holde i mente er cyklens vægt. Jo lettere cyklen er, desto større er cykleglæden for barnet, da den lavere vægt gør manøvrering og pedalering nemmere.

Det er derfor altid en god ide at notere sig cyklens vægt, når man skal vælge den rette model, og man vil ofte se, at på en højkvalitetsmodel, er stellet altid skabt i aluminium og nogle gange i kulfiber, men det er et langt dyrere materiale.

Ergonomi

Sidst, men ikke mindst bør du overveje de ergonomiske faktorer for en børnemodel i mente.

For en kvalitets mountainbike til børn vil man se, at komponenter er særligt udviklet med børn før øje, så stellet ikke kun er lavt, men også kort, så barnet nemt kan cykle i en oprejst stilling.

Derudover vil man som regel se, at cyklen er udstyret med skivebremser, så det er nemt at bremse uden at bruge for mange kræfter. Skivebremser er ikke afgørende for cykelglæden, da de er dyrere end de regulære v-bremser.

Læs også:  Mountainbike og børn – Sådan får I en god tur i skoven

Derudover vil man ofte se håndbremser og pedaler er blevet tilpasset til en størrelse, som ikke alene kommer i dimensioner egnet til et barn, men også er blevet placeret med en særlig kort afstand til cyklisten, så de altid nemt kan tilgås.

Foruden dette vil man også se, at selvom cyklen kommer med et avanceret gearsystem, så vil gearingen som regel være lavere end den man ser på en mountainbike beregnet til voksne.

Sidst, men ikke mindst er det en god ide at vælge en model med en luftaffjedret forgaffel. En luftaffjedret gaffel gør støddæmpningen ekstra effektiv for en børnecyklist, foruden at selve graden af affjedringen nemt kan finjusteres.

Når der skal cykles i det fri, kan man tilpasse cyklen med en blødere affjedring, og modsat kan man vælge en hårdere affjedringen, når der skal cykles på landevej.

Dæk

Den generelle mountainbike i butikken kommer med et par all round-dæk som kan klare at cykle i skoven på veje og skovstier, men skal dit barn køre på regulære mountainbikespor og være i stand til at forcere forhindringer, bør du overveje at finde et groft dæk, om passer til terrænet og årstiden. Læs mere om at finde det rigtige mtb-dæk på mountainbikedæk.dk

Gearing

En mountainbike har udvendige gear. På de små størrelser finder du oftest 5-7 gear, hvilket er passende til og en godt sted at starte, når man senere skal introduceres for 16 gear eller mere. De mange gear er selvfølgelig meget anvendelige / nødvendige i skoven. Skal cyklen derimod kun bruges som hverdagscykel, er det ikke så vigtigt med så mange gear.

Forgaffel

Forgaflen er også en væsentlig del af børne-mountaibiken. Den er med til at skabe affjedring, hvilket gør det mere behageligt at at køre på et meget ujævnt underlag. En børnemountainbike fås med en gaffel med og uden affjedring. Hvis dit barn ikke skal køre på spor og i udfordrende terræn, er sidste nævnte ikke så nødvendig.

Der findes to typer affjedrende forgaffel. Den lidt billigere, hvor man hårdheden justeres via en fjeder og den noget dyre, hvor affjedringen justeres ved at ændre på lufttrykket inde i selve gaflen.

En mountainbike er en versatil cykel

Med en mountainbike får du en versatil cykel, som dit barn kan cykle på i al slags tærren.

Såfremt man ønsker, at cyklen benyttes til daglig transport, er det nemt at udruste den med mere ‘almindelige’ cykelkomponenter som skærme, lygter og lås, som let kan afmonteres igen, hvis der senere skal cykles på en grusvej eller skovsti.

En mountainbike kan derfor være et godt valg som dit barns næste cykel. For ofte vil børn sætte pris på mountainbikens versalitet, dens lidt utraditionelle design, samt ikke mindst de skarpe farver man ofte ser på mange mountainbike-modeller.