Cykeltøj til børn

Du kender sikkert mundheldet, der findes ikke dårligt vejr, kun forkert beklædning. Og alt afhængig af, hvor seriøst man dyrker cykling, er mundheldet også relevant, når det kommer til cykeltøj til børn.

De fleste børn elsker sejt cykeltøj og udstyr. Når dit barn er iklædt det rette cykeltøj, vil han eller hun ofte opleve en glæde og iver ved at cykle og det hele føles nemmere og mere komfortabelt.

Hvilket cykeltøj er absolut nødvendigt, og hvad kan du til nøds undvære? Vi har inddelt hvilket cykeltøj til børn man bør vælge i 3 kategorier, hvor kategori 1 er et must, kategori 2 er værd at overveje,  og kategori 3 er mindre vigtig.

Cykelshorts til børn

Uanset om dit barn cykler på landevej eller på mountainbike, er cykelshorts – eller bib shorts – et absolut must. Grunden er lavpraktisk – jo længere du sidder i sadlen ud, jo mere gør kroppen én opmærksom på dette.

Puden er det vigtigste ved cykelshorts. Den absorberer stød, og gør det mere behageligt at sidde i samme position over længere tid.

Dit barn er godt beskyttet mod det ubehag, man ellers ofte kan mærke omkring bagdelen efter længere tids cykling. Cykelshorts har også en god elasticitet og åndbarhed, hvilket øger bevægeligheden og afgivelse af varme.

Læs mere om hvordan du finder de rigtige cykelshorts hos cykelmotion-online.dk

Cykelshorts fås i forskellige modeller med og uden seler. Modellen afhænger af, hvad du skal bruge dem til. Generelt kan man sige, at de tætsiddende lycrashorts ofte bruges til landevejscykling og de mere regulære baggy shorts til mountainbike og gravel – men der er ingen regler her – det vigtigste er bare, at der er en god pude i dine cykelshorts

Cykeltrøjer til børn

En anden vigtig beklædningsdel er cykeltrøjen. Cykeltrøjers gode åndbarhed sikrer, at fugt ikke absoberes i trøjen, hvilket gør at den altid føles behagelig tør at have på.

Udover den komfort, som det giver, opnår man derfor også den fordel, at trøjen derved også beskytter godt mod kulde. Trøjen er som regel skabt i Polyester (ofte kombineret med lidt Elastan), som gør, at den føles behagelig og har en god pasform.

Også her gælder det, at de tætsiddende trøjer ofte ses på i landevejscykling, mens du finder løstsiddende cykeltrøjer i mountainbike og gravel. Læs også artiklen ‘Loose fit cykeltrøjer’ på mountainbikedæk.dk

Cykelhandsker

Den sidste essentielle beklædningsgenstand er cykelhandsker. Et par gode cykelhandsker sikrer, at dit barn et godt greb om styret og beskytter hænderne i tilfælde af styrt eller fald. Puderne i handskernes håndflader er også med ti at absorbere stød.

Der findes både korte og lange cykelhandsker, hvor de lange ofte bruges til mountainbike og de korte til landevejscykling.

Cykelsko

Der findes både cykelsko sko til børn, som starter i de små størrelser omkring str. 35. Disse er ideelle til nybegynderne som også vil køre rigtigt og have et ordentligt tråd.

I disse større størrelser finder du decideret cykelsko medklamper, som er velegnet til landevejscykling og mountainbike, og som har nogenlunde de samme lukkesystemer og features som voksen-cykelsko. Størrelserne starter omkring 36.

Cykelbriller

Næst efter cykeltrøjen og handsker, er cykelbrillerne noget af det, som børn er fascineret af ved cykeltøj. Hvis man nu ser bort fra at cykelbriller ser fede ud, så har de den fordel at de beskytter øjnene mod sol, regn, insekter og vind.

Cykelbriller kan derfor være værd at overveje, når du skal købe udstyr til dit barn, og de er en relativt billig post.

Cykeljakke og bukser

En cykeljakke holder rytteren varm og beskytter godt mod vind og regn. Derudover vil man også ofte se, at den kommer med praktiske lommer og lynlåse, hvor man snildt kan gemme en energibar, telefon eller et par nøgler mv.

Cykeljakker kommer desuden tit i stærke farver, som ofte er populært hos de yngste og som øger synligheden.

Aftagelige arm, knæ- og benvarmere giver ligesom en cykeljakke og bukser god beskyttelse mod elementerne, men kan nemt tages af, hvis det bliver for varmt,. De aftagelige ærmer, ben og knæ er praktiske og nemme at have med, når barnet skal cykle alene eller sammen med en voksen. På den måde kan man hurtigt agere i forhold til omskiftelige vejrforhold.

Hvornår skal man vælge cykeltøj til børn?

Cykling er foruden et transportmiddel også en sport, og som med al anden sport, bliver den nemmere og mere komfortabelt at dyrke med den rette beklædning.

I forhold til almindelige t-shirts og træningsdragter er cykeltøj designet, så det er betydeligt smidigere og åndbart, foruden at det i langt højere grad yder god beskyttelse mod vind og vejr. Disse faktorer bidrager dermed markant til komforten på cyklen, så dit barn har god komfort og bevægelighed på cyklen.

Hvad slags cykeltøj skal man vælge?

Når du skal udvælge det rette cykeltøj til dit barn, er det første, du bør tænke på behovet samt, hvilken slags cykling tøjet skal bruges til. Er dit barn f.eks mest til mountainbike eller landevejscykling ? Hvad slags terræn skal der køres i og på hvilken årstid ?

Hvis dit barn er til landevejscykling, bør man gå efter tætsiddende tøj, hvor for mountainbike løsere tøj, som nemt kan rengøres, ofte vil være et bedre valg.

Hvornår skal man købe cykeltøj til sit barn?

Den er lidt svær. Du kan hurtigt købe dig fattig i cykeltøj og udstyr, så derfor bør du overeje hvor det giver mest mening, og hvilket tøj dit barn har brug for. Det hele afhænger også af, hvor ambitiøs du og dit barn er med sporten.

Hvis dit barn har fattet interesse for cykling, bør du helt klart overveje at investere i cykeltøj. For børn har det med hurtigt at miste interessen for en aktivitet, hvis den ikke umiddelbart er ligetil, men det rette cykeltøj kan gøre cykling ekstra sjovt, sejt og givende.

Hvis det er mountainbike og I ikke kører så lange ture, kan du til at starte med måske nøjes med en god cykelhjelm, et par handsker og en langærmet cykeltrøje.

Som du sikkert ved, så kan cykeltøj og udstyr også have en motiverende egenskab. Vil du gerne støtte og opmuntre dit barn til at cykle mere, kan cykeltøj også være en god investering, som du vil få retur mange gange igen, i form af forhøjet cykelglæde hos dit barn.

Læs også artiklen ‘Mountainbike og børn – Sådan får I en god tur i skoven’