Tilbehør og udstyr

Cykelstol bagpå – Se hvad du skal gå efter

3.7/5 - (6 votes)

En cykelstol bagpå cyklen er en sikker og komfortabel måde at transportere sine børn på. I denne artikel bliver du klædt på til, når du skal købe din første cykelstol til cyklen. Vi ser på fordele, sikkerhed, pris og kvalitet m.m.

Fordelene ved en cykelstol bagpå cyklen

Der er både sikkerhedsmæssige og praktiske fordele forbundet med at have dit barn i en cykelstol bagpå. Her er nogle af dem:

  • Det er praktisk at have sit barn bagpå cyklen. Cyklen er nemmere at styre og vægten er bedre fordelt på cyklen
  • Dit barn er skærmet for vind, regn og sne, når det sidder bag dig.
  • I forhold til en cykelstol foran, er cykelstolen bagpå mere robust og sikkerheden er højere.

Hvornår kan du tage dit barn med i cykelstol?

Dansk lovgivning siger, at hvis du skal have et barn med på en cykel, så skal barnet have sit eget sæde og barnet skal kunne spændes fast. Hvornår kan du så tage dit barn med i cykelstol?

Det anbefales, at barnet bør være i stand til at sidde selvstændigt, før du tager det med på cyklen. Dette er typisk, når børn er lindt under et år, men det kan være forskelligt fra barn til barn. De fleste cykelstole er designet til børn mellem 9 måneder og 6 år.

Inspiration: Cykelstol bagpå

Hvad for en cykelstol skal du vælge?

Cykelstolen skal først og fremmest passe dit barns højde og vægt – og så skal den passe til din cykel. Sikkerheden skal være i orden og stolen skal være komfortabel at sidde i for dit barn – også med cykelhjelm på hovedet.

Det skal være nemt at montere stolen og tage den af og på. Cykelstole er enten monteret til cyklens stel eller direkte på bagagebæreren.

I følgende afsnit kan du læse mere om følgende emner:

  1. Kvalitet og pris
  2. Sikkerhed
  3. Montering af cykelstolen

Kvalitet og pris

Du kommer sikkert til at bruge cykelstolen i 2 – 3 år pr barn. Måske mere. Der er mange mærker på markedet og kvaliteten er også meget forskellig. Du kan gå efter mærker som Polisport, Thule og Bobike.

Hvad koster en cykelstol til bagpå så? Priserne ligger fra 199 til omkring 1500 kroner.

En cykelstol skal kunne holde til vind og vejr, og den bliver udsat for en del belastning gennem tiden. Det samme gør sædet, remme, fodstøtter og spænder.

Da cykelstolen er en ret statisk del på cyklen, kan metaldelene på de billige cykelstole have tendens til at ruste med tiden og plastikken blegne. I nogen tilfælde kan den billige cykelstol flække. Kvalitet og pris går derfor hånd i hånd, når det kommer til cykelstole.

I modsætning til den billige cykelstol vil mange bemærke, at de dyrere cykelstole har et større fokus på sikkerhed og komfort. Der gøres mere ud af sele-systemet og stolens udformning, ligesom der er også flere justeringsmuligheder og smarte funktioner som lås på monteringsbeslaget – som leveres sammen med stolen – og ikke som et tilkøb.

Urban Iki Barnestol til stelmontering - 9 mdr til 6 år (til 9-22 kg) - Sort, Urban Iki

DKK 799,00
Se mere
cykelexperten.dk

Description

Til cykler uden bagagebærer - stolen monteres direkte på stellet med de medfølgende monteringsdele. Urban Iki-bagsædet er designet til børn i alderen 9 måneder til 6 år (maks. 22 kg). Bagsæderne kan monteres på en hvilken som helst standardcykel, der kan klare den angivne last. Alle...

Urban Iki Barnestol Junior til bagagebærer - 5 til 10 år (max. 35 kg) - Sort/brun, Urban Iki

DKK 699,00
Se mere
cykelexperten.dk

Description

Urban Iki Junior er et cykelsæde til større børn. Med en maksimal lastekapacitet på 35 kg (bemærk - bagagebærer skal selvfølgelig kunne bære det samme). Sædet beregnet til børn fra 5 til 10 år der selv kan holde fast. Din lille eventyrer sidder behageligt på en cool cowboy-sadel, der fås i to...

Bobike ONE Maxi Bagagebærer Barnestol, Red, Bobike

DKK 699,00
Se mere
cykelshoppen.dk

Description

Barnestol til bagagebærer i en flot rød farve Bobike ONE Maxi er en cykelstol i et stilrent og moderne design, der er skabt med fuld fokus på sikker transport af familiens mindst. Barnestolen har en slidstærk ydre skal, der yder optimal beskyttelse, og den kommer med store fodstøtter for perfekt...

Køb cykelstol på nettet

Cykelpartner    Cykelstole til bag fra Thule, Bobike, Bike Partner med flere. Priser fra 399 kroner
Logo Cykeleksperten    Mange YEPP Maxi barnestole modeller og tilbehør til cykelstole 

Sikkerhed og selesystem

Sikkerheden er første prioritet, når det kommer til valg af cykelstol. Her skal du se efter om stolen er godkendt med CE-mærket, hvilket betyder den lever op til EU´s sikkerheds-og kvalitetsstandarder. Er den det, kan du være sikker på, at du får en god og sikker cykelstol.

Sikkerhed handler bl.a. om, at dit barn skal sidde godt og trygt. Stolens plastik-skald skal beskytte barnet mens et sikkert sele-system samt gode fodhvilere skal sørge for at barnet ikke falder ud eller og at fødderne ikke kommer i berøring med cykles baghjul.

De seler – som sikkerhedsmæssigt anbefales – har en H- eller et Y-form. En sele med H-form er også kaldet en 5-punktsele. Den fungerer således, at barnet tager armene gennem to huller, hvorefter den spændes på maven.

5-punktselen er typisk den nemmeste at spænde. Y-selen er også kaldet en 3-punktssele. Den føres over barnets cykelhjelm og kan derfor være sværere at påføre, men har stadig samme høje sikkerhedsniveau.

Husk barnet skal have cykelhjelm på, når du transporterer det rundt på cykel. Læs om cykelhjelme til de små og til børn

Montering af cykelstolen

Montering på stellet

Fordelen er her, at du i teorien ikke behøves en bagagebærer, og at barnet undgår at få stød op igennem baghjul og bagagbærer. Monteringen på stellet kræver et beslag og noget værktøj, men processen er relativt enkel og nem.

Du skal sikre dig, at beslaget passer til diameteren på det rør på cykelstellet, hvor det skal monteres. Denne type montering gør det nemt at tage cykelstolen af, og sætte den over på  en anden cykel.

Montering på bagagebærer og el-cykel

Cykelstolen leveres oftest samlet og klar til montering uden værktøj. Det er smart at cykelstolen kan rykkes frem og tilbage på bagagebæreren alt efter, hvor meget plads du har behov for, at der skal være mellem dig og dit barn. Vær opmærksom på, at montering på bagagebæreren forudsætter at stolen passer til bagagebærerens bredde. Det skal du sikre dig, før du køber den.

Hvis du skal bruge cykelstolen til 2 cykler?

Hvis du vil bruge din cykelstol på flere cykler, så er det en fordel at investere i en cykelstol med et monteringsbeslag, hvor man kan løsne cykelstolen nemt. Et godt bud er Thules Yepp Maxi, hvor du bare skal købe et ekstra monteringsbeslag. Du behøver ikke noget værktøj, så du kan let flytte cykelstolen frem og tilbage fra den ene cykel til den anden.

Seneste artikler og guides